The cross-cultural facilitator for Asia & Oceania

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
> Kakitangan yang terlibat dengan misi perdagangan

memastikan keberkesanan misi jangka pendek

Banyak projek gagal atau terganggu kerana perbezaan dalam pendekatan, sistem nilai murni dan juga perbezaan harapan antara pelanggan, pembekal atau ahli kumpulan yang dari pelbagai bangsa. Perbezaan ini terhasil dari latar belakang budaya yang tidak serupa.

Seorang pengurus misi pendek juga mungkin akan mengalami kejutan budaya seperti seorang ekspatriat. Pengurus itu tentunya tidak mempunyai masa untuk mempelajari semua mengenai budaya baru sewaktu sampai di negara itu kerana hanya akan tinggal untuk jangkamasa yang pendek. Jadi adalah penting untuk para pengurus mempelajarinya sebelum berangkat ke negara baru.

Kursus ini juga penting buat juruteknik yang menyangka undang-undang fizik adalah universal dan perbezaan budaya hanya memainkan watak kecil dalam bidang kejuruteraan sedunia.

Namun, setiap cabaran dalam komunikasi antarabudaya mempunyai akar yang berbeza; dari maksud yang tersirat ke gerak-geri dan bahasa tubuh, ke kepentingan perkara yang tidak dibicarakan, jenis struktur kuasa, cara dan juga adat resam…

Para pengurus yang dihantar ke luar negara akan meningkatkan peluang untuk membuahkan kerjasama antarabangsa – samada untuk membuat kilang, menjual produk dan servis, mendapatkan kontrak tenaga luar atau membeli – hanya apabila mereka memahami aspek asas mengenai budaya yang mereka akan ceburi. Ini termasuklah mempelajari mengapa orang lain mempunyai perasaan dan perilaku yang berbeza dan bagaimana untuk membina hubungan berdasarkan kepercayaan mutual.

bandeau 02

Asia from the sky

earth01b

Watch Asia's main cities & places of interest from above!

crosscultural-managmenttraining-france 2016